muziek.
1ste tot 3de middelbaar (3de graad)
Muziek spelen of Muziek schrijven
Muziek spelen – 3 lesuren –
Is je instrument je grote liefde? Hou je ervan om muziek te spelen of met je eigen stem te zingen. Vind je musiceren in groep of zingen in koor plezant en hou je ervan om iemand met je instrument te begeleiden? Kies dan de richting ‘muziek spelen’ en stel je eigen pakket samen uit onderstaande vakken. Je volgt drie uur les per week. (officiële term bij het inschrijven: optie klassiek)
Instrument
+
Groepsmusiceren of Koor of Begeleidingspraktijk
+
Improvisatie of Muziekcreatie of Muziektheorie
Muziek schrijven – 3 lesuren –
Wil je de melodieën in je hoofd op papier zetten en vind je het leuk om muziek te schrijven? Wil je dit ook wel eens op de computer proberen? Heb je interesse in de structuur van muziek, de opbouw, de taal? Wil je je eigen muziek creëren en uitvoeren, kies dan de richting ‘muziek schrijven’ en stel je eigen pakket samen uit onderstaande vakken. Je volgt drie uur les per week. (officiële term bij het inschrijven: optie schrijven)
+
Instrument
+
Muziekcreatie
Alle vakken op een rijtje – 1ste tot 6de middelbaar
Instrument
De basistechniek heb je ondertussen verworven. Tijd om deze verder uit te breiden en te verfijnen. Het repertoire waaruit je kunt kiezen wordt groter en je persoonlijke inbreng wordt heel erg gewaardeerd. Je krijgt de kans om muzikaal te groeien.
Groepsmusiceren
In de lessen groepsmusiceren ondervind je aan de lijve hoe plezant samen muziek maken kan zijn. Je leert luisteren naar elkaar, je leert samen een mooie klank vormen en je krijgt aandacht voor tempo en dynamiek.
Koor
Samen zingen in koor. Ook dat kan aan de kunstacademie. Van klassieke liederen tot hedendaagse pop, je zingt ze meerstemmig en met volle goesting. Bovendien krijg je meermaals per jaar de kans om met een enthousiaste koorbende het podium te betreden.
Begeleidingspraktijk
Voor de leerlingen piano is er het vak begeleidingspraktijk. Je leert er akkoorden gebruiken en toepassen. Je laat de partituur los en vindt je eigen stem op de piano. Je ontdekt hoe je op zicht kan spelen. Uiteraard leer je ook samen spelen en elkaar begeleiden.
Improvisatie
Improvisatie is een praktische les waarin je al je creatieve muziekkriebels botviert. Hoe speel je op jouw instrument de regen na? Of hoe stap je mee in de sound van de ander en bouw je samen een muziekscore op? In deze les leer je je instrument vanuit een andere invalshoek bespelen.
Compositie
Een eigen nummer schrijven voor het instrument waarop je speelt. Een liedje maken van je eigen tekst of op de tekst van iemand anders? Dat muzikale idee in je hoofd omzetten tot een compositie. Dit alles kun je leren. Bovendien kom je in deze les te weten hoe instrumenten, orkesten en ensembles werken. Welkom in de klas compositie.
Muziekcreatie
In muziekcreatie maak je je eigen muziek op de meest uiteenlopende manieren. Je creëert je eigen soundscape. En dit niet alleen voor je eigen instrument. Je creëert ook muziek voor een ensemble en met die muzikanten voer je je eigen werk uit. De tools die we je in deze les aanreiken zijn verrassend veelzijdig.
Muziektheorie
In de lessen muziektheorie verdiep je je in de bouwstenen van de muziek. Je ontleedt de muziektaal en probeert die te begrijpen. Je gaat op zoek naar de vorm, de opbouw en de structuur van een muziekwerk. Je leert akkoorden lezen en herkennen. Ook andere parameters zoals melodie en ritme krijgen de nodige aandacht.
Muziekgeschiedenis
In ons atelier muziekgeschiedenis kan je je muzikaal oor aanscherpen en heel wat straffe werken beluisteren. Je leert de geschiedenis van de muziek kennen van bij haar ontstaan tot en met de 21ste eeuw. Je legt linken naar andere disciplines zoals geschiedenis, filosofie of beeldende kunst.
Specialisatie
Je bent ooit afgestudeerd aan een kunstacademie of je hebt een andere muzikale opleiding genoten en het aanbod muziek van onze kunstacademie interesseert jou. Je bent leerling aan onze academie en je wil je nog verder verdiepen in één van de vakken die de school aanbiedt. Dat kan! Maak een afspraak met directeur Heidi De Clercq en bekijk samen wat de kunstacademie voor jou kan betekenen. Je volgt 2 uur les per week.